Copyright 2008 - tot heden © de Luro
Niets hiervan mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Wilt u dit artikel gebruiken voor uw website dan eerste een mailtje naar: catterydeluro@gmail.com
Bij plaatsing altijd met vermelding van de auteur!
Auteur: Mevr. M. Stubbe
Onderstaand artikel krijgt u tevens mee met uw kitten (met een update van 2019) en kunt u ook van te voren opvragen.
______________________________________
Uw kitten(s) thuis:
Eindelijk heeft u uw birmaantje dan in huis, zijn/haar nieuwe thuis. Het kitten zal hier eerst aan moeten wennen. Laat het kitten de kattenbak even zien door hem/haar er op te zetten, het kitten zal dan snel begrijpen wat de bedoeling is. Daarna laat u het kitten zien waar het eten staat zodat zodra hij/zij honger heeft dit snel kan vinden. Daarna laat u het kitten rustig, kamer voor kamer, het huis verkennen, hoe minder u zich hiermee bemoeit hoe beter.
Dit is ook niet het moment om familie en/of vrienden uit te nodigen om naar uw nieuwste aanwinst te komen kijken. Eventuele huisdieren kunt u ook beter wat later introduceren. Een klein katje wat net van de moeder vandaan komt heeft het moeilijk.
Geef het kleintje daarom wat rust om op adem te komen en te wennen aan deze nieuwe omgeving en alle geuren en geluiden. Daarna kunt u het kitten wat extra aandacht geven door te spelen met hem/haar. Plotselinge geluiden en of bewegingen moet u proberen te voorkomen alle nieuwe indrukken komen nu heel intens over het zou jammer zijn als het kitten de schrik van zijn/haar leven krijgt en daardoor de omgeving beangstigend zou gaan vinden.
Karakter:
In het algemeen zijn birmanen geen uitgesproken schootkatten, wel hebben zij graag contact met mensen. Dat tonen zij door geregeld tegen hun baasjes aan te liggen en soms ook op schoot. Heilige Birmanen zijn beroemd om hun lieve, aanhankelijke en zacht karakter, maar hebben ze iets in hun kop dan zijn ze volhardender en eigengereider dan menig andere kat, dan helpt geen enkele afleidingsmanoeuvre. Ze zijn intelligent, levendig, actief, zeer sociaal en kunnen slecht tegen alleen zijn. In feite kan een birmaan met verschillende dieren heel goed opschieten. Omdat een birmaan zeer intelligent is zal deze snel in de gaten hebben wanneer u niet stevig in uw schoenen staat en zal deze u zo om zijn/haar witte voetjes weten te winden.
Voeding:
Op dit moment eet uw kitten kittenbrokjes van Royal Canin, deze kittenbrokjes geeft u tot het kitten ongeveer één jaar oud is. De brokjes moeten heel de dag beschikbaar staan. Mocht u een ander merk willen gaan gebruiken stap dan langzaam over door de eerste paar dagen de brokjes met elkaar te vermengen, zo voorkomt u diarree (let op dat uw kitten geen hondenbrokken of brokken voor de volwassen katten kan eten, hierdoor zal het kitten diaree krijgen). Geef als basis bij voorkeur alleen premium voer en geen brokjes uit de supermarkt. Eerst genoemde brokjes lijken misschien duur, echter de voedingswaarde is véél hoger, uw kat heeft hier door minder belasting van de darmen en dus minder afval in de kattenbak. Naast deze belangrijke basis is het aangeraden om ook dagelijks wat Carnibest (natvoer) te geven en dit eventueel te mengen met gekookte kipfilet en dan weer met gekookte vis, verse garnalen is een must voor de kittens maar ook voor volwassen katten. Katten drinken uit zichzelf vaak te weinig , zeker als ze alleen brokjes te eten krijgen. Een kat moet 50 tot 60 ml vocht per kilo lichaamsgewicht binnen krijgen, per dag. Om dit te stimuleren kunt u bijvoorbeeld dagelijks versvoer of natvoer geven, deze voorzien voor extra vocht.
Interessante voedingwebsite’s:
●Nutritionist en Orthomoleculair therapeut bij dieren
●Belangrijke informatie over kattenvoeding
Onder versvoer/natvoer word verstaan:
●Vers lamshart (slager, mengen met gekookt water of met het vocht waar de lamshart in gekookt is)
●Kipfilet (mengen met gekookt water of met het vocht waar de kipfilet in gekookt is)
●Koolvisfilet (mengen met gekookt water of met het vocht waar de vis in gekookt is)
●Makkreel (mengen met gekookt water of met het vocht waar de vis in gekookt is
●Blikvoer/Zakjes (zit voldoende water in)
●Carnibest (mengen met gekookt water)
Vers water dient altijd aanwezig te zijn!
Vermijd varkensvlees als kattenvoer i.v.m de ziekte van Aujeszky.
Geef hem ook geen chocolade of aspirine’s, deze zijn giftig en dodelijk voor uw kat.
Hoewel een kat heel graag melk dringt kan deze koemelk niet verdragen. De lactose (een van de suikers in de melk) is voor een kat doorgaans moeilijk te verteren, diarree is het gevolg. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, juist volvette gesteriliseerde koffiemelk is voor een kat beter te verdragen en vooral voedzamer dan de gewone drinkmelk. Wel met mate geven en verdunnen met water. Ook zijn er pakjes kattenmelk te koop, deze kunt u ook mengen met wat water (hoeft niet mag wel).
Verzorging:
Vacht
De birmaan heeft een halflange zijdeachtige vacht die nogal praktisch in onderhoud is. Vervelende klitten tot op de huis zult u niet gauw aantreffen. Dit betekend echter niet dat de vacht geen verzorging nodig heeft. Minimaal 1 borstel- of kambeurt in de week is een goede gewoonte, door het borstelen wordt de vacht verzorgd en verwijdert u de losse haren, tevens geniet uw kat volop van de al de aandacht en zal dit luid spinnent met kopjesgeven kenbaar maken.
Nagels
De nagels van de voorpoten van uw kitten zijn vanaf het begin, iedere week geknipt. U kunt dit voortzetten om krabben aan uw meubilair te voorkomen. Speciale tangetjes hiervoor zijn bij de dierenwinkels verkrijgbaar. Er hoeft maar een klein puntje afgeknipt te worden. Omdat de nagels wit zijn kunt u makkelijk zien waar het leven zit. Let op dat u niet in het leven knipt! Vind u dit eng om te doen laat het dan door uw dierenarts doen of iemand die dit kan.
Kattenbak
Uw kitten is een open kattenbak en een litterrobot gewend. In de laatste weken is dat steeds iets fijner geworden. De bak dient, naast de regelmatige verversing van het grit, wekelijks te worden gereinigd met ontsmettingsmiddel dat niet schadelijk is voor dieren. Wij zelf gebruiken kattengrit van van KittyFriend deze is zuinig in gebruik ruikt niet en zodra uw kat hierin urineert vormt het een klont die gemakkelijk te verwijderen is uit de kattenbak.
Vlooien
Mocht uw kat last van vlooien krijgen dan ziet u zwarte korreltjes tussen de haren, vooral op de rug en bij de staartaanzet is dit gemakkelijk te zien. Bij de dierenarts en dierenwinkels zijn hier goede middelen voor. Wacht hier niet te lang mee, Frontline is een veilig middel voor kittens, of Stronghold deze is tevens ook voor wormen (geen lindwormen) en (oor-)mijt. Zorg dat u er op tijd bij bent!
PS: koop a.u.b. geen andere merk vlooienkuur bij een supermarkt of in een andere winkel omdat dit een stuk goedkoper is, uw kat kan bij de dierenarts belanden met ernstige symptomen zelfs tot de dood erop volgt, koop vlooienproducten alleen bij uw dierenarts of een dierenspeciaalzaak.
Melkgebid
Als u kitten ongeveer 6 maanden is, gaat zijn/haar melkgebid wisselen. Dit kan gepaard gaan met weinig eten, wat hangerig zijn en knagen op uw vingers of aan andere dingen. Soms vind u ook ergens een tandje maar waarschijnlijk zult u er niets van merken. Katten hebben doorgaans weinig of geen problemen met het gebit, zeker niet op jonge leeftijd en u de voedingswijzer handhaaft. Katten die elke dat alleen natvoer krijgen hebben eerder last van tandplak en tandsteen. Het raadzaam het gebit van uw kat regelmatig te controleren op tandplak en tandsteen.
Haarballen
Elke kat heeft wel eens last van haarballen. Iedere dag krijgt uw kat aardig wat haren binnen en aangezien die niet verteren, is het heel natuurlijk als die haren in de vorm van een ‘pijpje’ uitgespuugd worden.
Kattengras helpt de kat haarballen uit te braken en wordt daarom gegeten. De haarbal kan de doorgang naar de darmen verstoppen. Mocht de kat hier veel en aanhoudelijk last van hebben (niet eten of geen ontlasting) dan is Kat-o-lax een effectief middel, deze is bij uw dierenarts verkrijgbaar.
Diarree
Mocht uw kitten diarree krijgen (en verder niet ziek aandoen), geef hem/haar dan de eerste paar uren geen voedsel. Wel water laten staan! Geef daarna kleine porties te eten, het liefst gekookte kip met rijst, rijstedrap wil ook goed helpen. Schakel na 1 a 2 dagen langzaam weer over op het gewone dieet. Mocht de ontlasting net niet de vastigheid hebben die het hoort te hebben, dan kan het geven van yoghurt ook een goede oplossing zijn. De zuurgraad in de yoghurt brengt de darmbacteriën weer in balans. Ook kunt u Convalescence Support Royal Canin aangemaakt met Rehydration Support Royal Canin (1 op 3 – 1 deel CS op 3 delen aangemaakte RS) geven, CS zit boordevol met voedzame voedingsstoffen, RS voorkomt dat het kitten te snel uitdroogt en wekt tevens ook de eetlust op.
Vaccinatie
Uw kitten is reeds geënt tegen katten –en niesziekte. In de vaccinatieboekje staat vermeld wanneer u deze vaccinatie moet herhalen. Bij de meeste dierenartsen kunt u aangeven of u automatisch bericht hiervoor wilt ontvangen, echter is het ook aangeraden om dit zelf ook goed bij te houden. U dient zich aan de vaccinatie’s te houden, ook al komt de kat nooit buiten.
Micro-chip
Uw kat is gechipt met een Virbac chip, deze is door mijzelf geregistreerd bij Databank Back home club - www.backhomeclub.nl. U krijgt van mij een kopie mee met daarin een code, met deze code kunt u inloggen en uw gegevens en de gegevens van uw kitten aanpassen. Zodra het kitten naar u verhuisd moet u zelf de inlogcode veranderen en de aanschafdatum van het kitten.
Medicijnen
Wanneer uw kat medicijnen krijgt voorgeschreven door de dierenarts, dan kunt u dit het beste als volgt toedienen: het tabletje fijnmalen met de bolle kant van een theelepeltje en vermengen met b.v. een klein beetje smeerleverworst. Ook kunt u het tabletje achter op de tong leggen en dan gelijk met een spuitje een beetje water in het bekje spuiten, het tabletje zal hierdoor beter ingeslikt worden, de dierenarts kan u dit voordoen. Tegenwoordig is er ook een EasyPil te koop bij uw dierenarts, dat is een klein worstje waar u een klein stukje vanaf kunt halen, daar stopt u het pilletje, mijn kittens zijn gewend deze te krijgen en zullen deze dan ook smaakvol van u aannemen.
Ontwormen
Het kitten is reeds 4x ontwormd (in de 3e, 6e, 9e en 12e week). U moet er nu zorg voor dragen dat uw kitten maandelijks wordt ontwormd tot de leeftijd van een half jaar . Volgens 4x per jaar ontwormen. Koop AUB geen ontwormmiddelen bij de supermarkt omdat deze goedkoper is, vaak loopt het met deze producten niet goed met uw kat af, het beste gebruikt u een ontwormmiddel dat bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak te verkrijgen is zoals Milbamax, Flubenol, Panacur.
Ziekten en erfelijke aandoeningen:
Over het algemeen wordt de Heilige Birmaan gezien als een relatief gezond ras met weinig problemen betreffende erfelijke aandoeningen. Voorkomende erfelijke aandoeningen in dit ras zijn scheelkijken en knikken in de staart. Verder is de Birmaan vatbaarder voor ademhalingsziekten zoals niesziekte. Zorg dus in ieder geval voor tijdig enten en een goede hygiëne.
Voorbeelden van afwijkingen die bij meerdere kattenrassen en dus ook bij de Heilige Birmaan kunnen voorkomen zijn:
Neem bij twijfels over de gezondheid van uw dier altijd contact op met uw dierenarts!
PAS OP!!!
Voor giftige planten en kerstbomen, dicht vallende deuren, kiep- en kantelramen, open trappen, plastic-tassen/papieren-zakken, kookplaten met tiptoets bediening, etensresten waaronder kippenbotjes, open haarden, naaigaren, touwtjes, elektriciteit kabels/snoeren, ect…
Wanneer castreren/steriliseren?
De poes of kater wordt voor de eerste keer krols op een leeftijd van 6 tot 7 maanden. Wilt u uw kat laten castreren/steriliseren dat adviseer ik u dit te te doen op deze leeftijd van 7 maanden. Het enige nadeel is dat de kat dikker kan worden. Dit kan voorkomen worden door light-dieet of minder eten te geven.
Voordelen van castratie kater
●Sproeigedrag zal zich minder ontwikkelen.
●Sterke urinelucht wordt voorkomen.
●Geen nageslacht.
●De kat blijft huiselijker (dit is vooral in het belang van buiten katten, ze zullen minder zwerven en gaan zoveel mogelijk gevechten uit de weg).
●Geen frustratie: als de seksuele gevoelens van de kater geen kant uit kan, kan dit voor erg veel spanning bij de kater zorgen. Het dier kan hierdoor op allerlei manieren zijn ongenoegen gaan uiten, of juist lusteloos of zelfs depressief worden.
Houd er echter wel rekening mee dat na de ingreep de kater soms nog zo'n 6 tot 8 weken vruchtbaar blijft!
Voordelen van sterilisatie poes
●Geen krols gedrag.
●Geen ongewenste zwangerschap.
●Verminderd kans op baarmoederhalsontsteking, het krijgen van suikerziekte en melkkliertumoren op ouder leeftijd.
Mijn advies is ook dat als u 2 kittens heeft u ze samen laat castreren/steriliseren, dit voorkomt een hoop stress bij de kleintjes omdat ze samen zijn en samen wakker worden, hierdoor vinden ze veel steun bij elkaar en is het minder beangstigend voor ze.
Neem ook een kijkje op de pagina “Kittenbeleid” bij “Een kameraadje”.
Vragen?
Mocht u vragen hebben over de voeding, verzorging, etc. van uw kitten, aarzelt u dan niet en belt u mij. Ik zullen proberen u zo goed mogelijk te helpen.
Tot slot
Wens ik u heel veel plezier met uw nieuwe huisgenoot, ik hoop dat uw birmaantje een lang en gelukkig leven mag hebben.
Mocht ik u ooit op een of andere manier kunnen helpen of heeft u advies nodig, bel of e-mail mij gerust, of dat nu is in de eerste weken dat u uw kitten heeft of over 10 jaar; uw belletje is altijd welkom!!
U krijgt van mij mee: